Itálie pod náporem imigrantů a jejich zvyšující se úmrtnost ve Středozemním moři

8. 08. 2016 7:21:58
Lodě jsou navrženy tak, aby se dostaly z Líbye jen na širé moře. Letos již při plavbě z Líbye do Itálie zemřelo 2700 lidí. Lékaři bez hranic žádají pro uprchlíky bezpečné a legální trasy. Z Itálie imigranti utíkají i odplavávají..

V loňském roce bylo dle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) na útěku ze svých domovů 65.300.000 lidí. Jedná se o rekord..(ČTK)

"Žijeme v neustálém světě válek a konfliktů a je logické, že se lidé chtějí dostat do bezpečnějšího světa"....,řekl vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi, když u příležitosti Světového dne uprchlíků (17.6) zveřejnil svou zprávu v Ženevě. Generální tajemník Norské rady pro uprchlíky (NRC) Jan Engeland se také podílel na této zprávě a uprchlíky považuje za oběť všeobecného ochromení vlád, které odmítají převzít odpovědnost.

Z Afriky však nepřiplouvají zdaleka a pouze uprchlíci před válkou a konflikty, ale často ekonomičtí migranti, kteří prostě hledají snadnější a pohodlnější život (často na úkor a účet Evropanů, pozn. autora). Nemálo lidí asi trochu ochromení cítí, protože většina z těchto uprchlíků, kteří připlouvají, jsou ekonomičtí migranti, což naznačuje i nová zpráva z EU, protože z ní vyplívá, že velká většina žadatelů o azyl v Itálii je odmítnuta. Většina ze zachráněných imigrantů však nežádá o azyl v Itálii a chce dál na západ, do jiných a jimi vysněných zemí.

Přebírat odpovědnost, za myslím většinou svobodná a dobrovolná rozhodnutí imigrantů z Afriky, kteří prostě chtějí plout za lepším životem do Evropy, by bylo nekonečné, stejně tak, jako se zdá nekonečná tato migrační krize a v Itálii doslova imigrační vlna. Přeci nemohu cítit vinu za každého utopeného Afrického imigranta, který chce ilegálně do Evropy, a který má tu smůlu, že je jeho plavba neúspěšná. To by mohla teoreticky chtít přijít celá Afrika, protože v Evropě je dobře. Už tak dobře ale není. Teroristické útoky islamistů jsou časté a problémy s integrací také. Vlastně je toto léto v Evropě velmi krvavé a slova Alláh akbar jsou u toho pravidelně přítomna. Nelze to nevnímat.

Jens Pagotta, který pracuje pod vedením ženevské humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) řekl, že dle nové studie EU jsou lodě vyplouvající z Libye navrženy tak, aby dopluly pouze na širé moře a tam je mají najít záchranářské týmy (Italská pobřežní stráž, evropské námořní síly a soukromé nevládní síly, jako jsou Lékaři v tísni). Sám pan Pagotta je vedoucím mise Vodnář, což je záchranářská loď, která hlídá libyjské pobřeží. Lékaři bez hranic, kteří nesouhlasí s dohodou mezi Tureckem a EU ohledně uprchlíků, již nebudou přijímat peníze z EU. Ač jsou někteří "uprchlíci" ve skutečnosti ekonomičtí imigranti, tak pan Pagotta odmítá dělat rozdíli mezi imigranty...(The Christian Science Monitor)

"Nakonec jsou to přeci všechno lidé".

To jistě, ale někteří s přátelskými úmysly do Evropy nepřichází. Naopak. Někteří přicházejí, aby nás zabíjeli a terorizovali.

Lékaři bez hranic žádají, aby EU vytvořila pro uprchlíky bezpečné a legální trasy, které by je od podstupování smrtelných rizik odrazovaly.

Neboli, dle mezinárodní organizace pro migraci je na cestě až 1.200.000 lidí z Libye, Nigérie, Senegalu, Gambie, Pobřeží Slonoviny a dalších afrických států a Lékaři bez hranic si přejí vytvořit legální a bezpečnou cestu pro všechny. A co bezpečnost v Evropě ? To je toho stále málo ? A co všichni ti zavraždění a terorem zasažení lidé ? Práva a bezpečí Evropanů se vytrácejí den po dni a humanitární organizace chce umožnit prostě všem, aby mohli přijít legálně, protože jim je líto, že se někteří lidé utopí, když dobrovolně následují svou vidinu života v Evropě. Ač si profese a poslání lékaře velmi vážím, tak s touto humanitární organizací nemohu souhlasit. Jsem naopak velmi proto, hlídat naše hranice. Hlídat hranice Evropy, jak je to jen možné.

Většina Afričanů neprchá před válkou, protože v Itálii žádná válka není. Přesto většina z nich nehodlá zůstat v Itálii. Italská pobřežní stráž již zachránila tisíce imigrantů z moře. Za poslední dva týdny asi 8000 zachráněných lidí. Zachránili jim životy. Ale na hraničních přechodech Itálie s Francií, Rakouskem i Švýcarskem se již vyskytují tábory imigrantů, kteří čekají na otevření hranic.

Někteří z imigrantů jen nečekají. Na hraničním přechodu mezi Itálií a Francií, ve Ventimiglii, v pátek někteří z uprchlíků obeplavali hraniční přechod a další velká skupina ho jednoduše proběhla, když prorazili i policejní zátarasy, kordony a policie použila proti nim slzný plyn. Dle agentury AP vrátili francouzští úředníci v sobotu do Itálie 200 imigrantů, kteří nelegálně proběhli skrze hraniční zátarasy, či proplavali podél pobřeží do Francie.

A nikoli již pro mě překvapivě, se včera měla konat za podpory prouprchlických aktivistů na hraničním přechodu ve Ventimiglii demonstrace imigrantů za znovuotevření hranic. Nebudou demonstrovat proti válkám ve svých zemích, nebo diktaturnímu útlaku tam, ale proto, že chtějí prostě do jiné země, kterou si ten který imigrant vybral. A to je ta odmítnutá odpovědnost za uprchlíky, že si konečně začínájí evropské země chránit své hranice ?

Italský ministr vnitra Angelino Alfano k situaci v Itálii říká, že pokud Evropa nezvládne uzavřít dohody s africkými zeměmi o vracení uprchlíků zpět, tak potom riskujeme kolaps (ORF2).

V reportáži televize ORF, která se zabývala proražením hraničního přechodu ve Ventimiglii imigranty, byla zmíněna i Olympijská vesnice z Turýna 2006, která byla považována za symbol rozmachu. Dnes je z ní imigrantské ghetto a nevypadá dobře. Za mě je to symbol politiky Bruselu. Symbol úpadku Evropy. Ale mediální pozornost o osudu Olympijské vesnice prý není žádná. Obyvatelka Turýna v reportáži neradostně říká, že..

"Integrace zde nefunguje".

"Nemohu tvrdit opak, byla by to lež".

Šéf migračního oddělení Mario Morcone řekl k neutěšené situaci ve Ventimiglii, že udělají vše, aby zabránili tomu, že se zde bude opakovat scénář z Calais. Od počátku roku se tento hraniční přechod pokusilo překročit údajně již 30.000 lidí. Situace je závažná.

Evropané musí udělat vše proto, aby zabránili tomu, že se krvavé léto v Evropě bude ještě opakovat.

Autor: Patrik Juda | pondělí 8.8.2016 7:21 | karma článku: 39.92 | přečteno: 2045x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 20.68 | Přečteno: 398 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse

Vlastík Fürst

S Ním jsem silný

David pokračuje ve své písni. Už v ní stihl Stvořiteli říci vše, co ho trápí. Sdílí se s ním o své obavy z toho, že jeho vojsko bez pomoci shůry prohraje. Strach mu ale nahání i mlčení nebes.

8.3.2024 v 19:10 | Karma článku: 12.39 | Přečteno: 211 | Diskuse
Počet článků 233 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2743

Samotář a cestovatel

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...