"Skandál v Brně": Rande století je diskriminační, protože tam pozvali stejně mužů jako žen

13. 06. 2018 16:19:26
O víkendu vrcholící brněnský festival prý hrubě selhal v podpoře sexuálních menšin a Společnost pro queer paměť je znepokojena. Akce prý nevytváří podmínky, aby se mohli seznámit stejnopohlavní páry. Další diskriminace? Ajajajaj..

Muži a ženy už dávno nejsou tím, čím se zdají být......městečko Brno

Již o nadcházejícím víkendu vyvrcholí v Brně festival Re:publika, který připomíná stoleté výročí od založení Československa. Na brněnském výstavišti proběhne akce EX:PO/největší československé rande, které se má stát největší seznamkou nezadaných lidí. Brněnský časostroj na náměstí Svobody se zastavil, kuličky z něj tento týden nepadají a má se státi i místem lásky a setkávání mužů a žen.

Proti údajnému heteronormativnímu rámování této akce se však ohradila nezisková organizace Společnost pro queer paměť a protože je to celé financováno z veřejných zdrojů tak by prý měli být kladeny nároky společenské odpovědnosti.

O tom financování z veřejných zdrojů snad mohli i pomlčet, ale.....

Lidé ze Společnosti pro queer paměť, kteří zaznamenávají vzpomínky LGBT seniorů a seniorek v České republice a pracují na vybudování archivu a muzea queer pamětí národa se ohradili dopisem proti akci známé, uznávané české výtvarnice a architektky lidských vztahů Kateřině Šedé, která vymyslela další ze svých projektů, tentokráte za 4,4 milionu korun financovaných z peněz daňových poplatníků. Smyslem jejího víkendového projektu "obří seznamka" má být boj proti samotě.

Význačná a veřejnými penězi finančně podporovaná umělkyně Kateřina Šedá vybrala v rámci festivalu oslav stoletého výročí od založení Československa k akci "rande století" kromě "trocha" peněz i 1918 nezadaných lidí, z nichž polovinu tvoří muži a tu druhou polovinu ženy. To je ale podle queer lidí ta diskriminace. No diskriminace doslova jak Brno.

Tentokráte ale udělala paní umělkyně Šedá ve své architektuře mezilidských vztahů asi někde chybu, protože dle queer aktivistů je pozvání stejného počtu mužů jako žen náznakem toho, že cílem akce je vytvořit 959 heterosexuálních párů! No Proboha! Asi hrůzná to představa pro tyto lidi, kteří se pasovali do rolí ochránců a bojovníků za sexuální menšiny. Za mě však všem těmto menšinám tito netolerantní, sobečtí, věčně a vždy ukřivdění, zlobní a asi ve svých životech nešťastní lidé spíše ubližují.

Je na tom něco tak špatného uspořádat příležitost k seznámení nezadaných mužů s nezadanými ženami? Krom pro mě té nepochopitelné částky, kterou to celé stojí není, ale pro jmenovanou společnost queer lidí ano, protože akce sice prý účast neheterosexuálních lidí nevylučuje, ale ani nevytváří podmínky pro to, aby se v Brně měli možnost seznámit i páry stejnopohlavní.

Tak nevím, jestli měla paní umělkyně vybrat na to velké rande století v Brně jenom chlapy, nebo jenom ženy, aby ta menšinová queer společnost byla spokojena, ale říkám si proč, když již brzy budou mít homosexuálové, lesby a ostatní jinak sexuálně orientovaní lidé opět svůj vlastní pochod plný pýchy a hrdosti Prahou a daňový poplatníci jim stejně jako každý rok také přeci přispějí.

Pro mě je ta ukřivděná reakce těchto lidí náznakem toho, že tam v tom Brně prostě tentokrát zcela vyjímečně o nich a za všechny ty veřejné peníze není konkrétní zmínka. Taková drzost v té dnešní době, že je možné uspořádat akci lidí a nejmenovat přitom i konkrétně homosexuály, nebo jiné speciální a na tyto "útlaky a nespravedlnosti" velmi citlivé lidi.

Když jsem napsal štědře finančně podporovaná umělkyně, tak to bylo i proto, že paní Kateřina Šedá rozjela i další sociální experiment, za dalších schválených 2,5 milionu korun v Českém Krumlově. Najatí herci tam pod dohledem kamer v centru města hrají a předstírají běžný život! Absurdní žert a výsměch všem plátcům daní? Nikoliv. Realita. Pro mě sice nepochopitelná, ale možná prostě jenom nemám toho uměleckého ducha a představivost. Určitě.

Již brzy mají být v Ústí nad Labem zavřeny dvě ubytovny a o bydlení může přijít až dvěstě lidí, včetně rodin s malými dětmi, nebo důchodců. Myslím, že by jim měla paní umělkyně a sociální experimentátorka Kateřina Šedá pomoci, protože tito lidé z toho, co jsem pochopil, nejsou nadšeni z toho běžného života venku na ulici a pod dohledem kamer. Narozdíl od Krumlova není Ústí na seznamu světového dědictví Unesco, ale již brzy se prý chystá vyhlásit za sociálně vyloučenou lokalitu, což pocítí právě tito nejchudší obyvatlé města, protože by mohl být narušen systém výplaty sociálních dávek.

Proč nepronajmete paní umělkyně historické centrum Krumlova romským rodinám? Věřím, že tam pro turisty i místní bude živo dost a ústečtí lidé z ubytoven jsou možná hladový jako ti herci paní umělkyně Šedá.

Možná by vás za tento projekt ocenili i ti někteří věčně nespokojení a tolik "opomíjení" homosexuálové ze Společnosti pro queer paměť, kteří ve spolupráci s Multikulturním centrem v Praze nabízejí pro střední školy bádání ve své dle svých slov teplé knihovně a radují se, že prý rozšiřují teplou historii mezi další zvídavé mladé lidi.

Věřím ale, že romové z Ústí by vás za to ocenili určitě a možná i ostatní obyvatelé Ústí nad Labem.

Zdroj: Idnes: Brněnské hromadné rande diskriminuje sexuální menšiny, stěžuje si spolek.

Autor: Patrik Juda | středa 13.6.2018 16:19 | karma článku: 37.53 | přečteno: 1731x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 11.35 | Přečteno: 183 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.45 | Přečteno: 1195 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.32 | Přečteno: 464 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 296 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 233 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2743

Samotář a cestovatel

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...